Home
Prijzen
Portfolio
Blog
Over ons
Contact
Inloggen op mijn CMS
Ik wil een website

Wil je coach worden? Dit is waar je aan moet denken!

Nog nooit eerder is kennis zó beschikbaar geweest als nu. Met het groeien van die kenniseconomie is er ook meer vraag ontstaan naar gedragsverandering. Op het Internet ziet men hoe anderen hun leven inrichten, wat zorgt voor verlangen naar gedragsverandering en zelfactualisatie. Aan de andere kant zijn er door die kenniseconomie veel professionals. Ondernemers weten welke kennis zij hebben en willen dit graag met anderen delen. Daarmee is de volgende stap heel logisch: coach worden. Waar moet je op letten als je coach wil worden? Wij gaan in op enkele belangrijke onderwerpen.

Wie wil jij als coach worden?

Coach worden is iets waar je vandaag nog mee zou kunnen starten. Het is echter belangrijk om jezelf eerst enkele vragen te stellen. Is jouw kennis waardevol voor anderen? Beschik je zelf over de competenties om die informatie ook op de juiste manier over te brengen op anderen? Wat wordt jouw coaching stijl en wat worden jouw klanten / cliënten? Deze vragen helpen je op weg om te definiëren wat jouw doel wordt als coach en waarom jij precies coach wil worden. Denk hier goed over na wanneer je overweegt coach te worden.

Wat doen andere coaches?

Een goede tip bij coach worden is om even te spieken bij andere coaches. Wat doen zij en hoe pakken zij hun werk aan? Van anderen kan je veel leren. Kijk wel goed naar wat je wel en niet fijn vindt werken, want je hoeft natuurlijk niet alles een-op-een over te nemen. Sterker nog: uiteindelijk wil je graag zelf uniek zijn in jouw aanpak. Alles overnemen zou dus een slechte strategie zijn. Leer van anderen, maar baseer jouw eigen aanpak op jouw eigen filosofie en visie.

Sessies oefenen

Coach worden is niet iets dat je met 1 sessie onder de knie hebt. Elke keer dat je iemand tegenover je hebt zitten zal het gesprek anders zijn. Wat zijn de blokkades van jouw cliënt en hoe mondig is de cliënt? En welke technieken en woorden slaan bij diegene aan? Er zullen waarschijnlijk heel wat sessies nodig zijn voordat jij als coach voelt dat je echt over alle capaciteiten beschikt om de sessies goed te leiden. Voorbereiding is echter heel belangrijk. Denk voor jezelf uit wat jouw houding in sessies is. Welke woordkeuze past daarbij? Hoe is de opstelling in de ruimte; met een tafel er tussen, of bijvoorbeeld in een zithoek opstelling? Lees je bovendien in in je cliënten. Met de juiste voorbereiding maak je het jezelf iets gemakkelijker, zelfs nog voordat je je allereerste sessie hebt gedaan.

Pre-sessie screening

Vrijwel alle coaches maken gebruik van een kennismakingsgesprek voorafgaand aan het traject met een nieuwe cliënt. Zo leer jij je cliënt kennen en hij/zij jou. Er is in een dergelijk gesprek de mogelijkheid om vragen te stellen en beantwoorden over de (demografische) achtergrond van beiden, de inhoud van de sessies en het in kaart brengen van de hulpvraag. Naast een dergelijke sessie vragen veel coaches hun cliënten ook om een vragenlijst in te vullen. In zo'n vragenlijst kan je alle vragen stellen waarvan jij denkt dat ze nodig zijn tijdens het traject of in de voorbereiding. Wees hierin uitvoerig, maar niet té... Het stellen van teveel vragen kan ook juist een enorme drempel vormen.

Coaching opleidingen

Er bestaan heel veel verschillende soorten coaches. Wil je coach worden, dan is het aan te raden om over bepaalde skills te beschikken. Deze kunnen te maken hebben met bijvoorbeeld communicatievaardigheden, of met het specifieke onderwerp waarover je coacht. Er bestaan veel cursussen en opleidingen tot coach, die deze onderwerpen (en meer) behandelen. Opleidingen om coach te worden kan je onder andere volgen bij ICM of bij Councelling

Voorbereiding: check. En nu?

Over de vervolgstappen in het opzetten van jouw coachingbedrijf hebben we een andere blog geschreven: 8 tips voor jouw lifestyle coaching website.

Webdesign by Een Nul